Montessori Yöntemi ve Çocuk Odası Nasıl Düzenlenmeli?
  • 🥇  Kişiye Özel Üretim  😎
  • 🥇  Bebek Odanız İçin Mimari Çözümler!  😎
  • 🥇  Siz Tasarlayın, Biz Yapalım!  😎
  • 🥇  Hemen Teslim Teşhir Fırsatları!  😎
  • 🥇  Evladiyelik Tasarımlar.  😎
  • 🥇  Takım alımlarında süpriz indirimler!  😎
  • 🥇  Ağaç Seçme Özgürlüğü   😎
  • 🥇  Kişiye Özel Üretim  😎
  • 🥇  Bebek Odanız İçin Mimari Çözümler!  😎
  • 🥇  Siz Tasarlayın, Biz Yapalım!  😎
  • 🥇  Hemen Teslim Teşhir Fırsatları!  😎
  • 🥇  Evladiyelik Tasarımlar.  😎
  • 🥇  Takım alımlarında süpriz indirimler!  😎
  • 🥇  Ağaç Seçme Özgürlüğü   😎
Montessori Yöntemi ve Çocuk Odası Nasıl Düzenlenmeli?

Montessori Yöntemi ve Çocuk Odası Nasıl Düzenlenmeli?

Montessori Yöntemi eğitimi nedir?

 

Dr. Maria Montessori “Bir eğitimin başarı kriteri, çocuğun ne kadar mutlu olduğudur.” fikri ile yola çıkmıştır. Yıllarca çocukları ve ülkelerin eğitim sistemlerini incelemiştir sonucunda ise çocuk gelişimi için en etkili eğitimini geliştirecektir. Kendi soyadını taşıyan “Montessori yöntemi” böylelikle tüm dünyada giderek yayıldı.
Temelinde çocuğa deneyimleyerek öğretmek, seçme hakkı tanımak, kendi kendine yetebilmesi ve günlük hayatın içerisine girebilmesini sağlamak olan Montessori eğitimi, tercih edilen bir eğitim stili haline geldi. Çocuğun günlük yaşamında da Montessori felsefesine uygun yaşaması için çocuk odaları tasarımları da buna göre şekillendi. Eğer sen de çocuğunu bu yönteme göre yetiştirmek istiyorsan, bir Montessori çocuk odasını hangi Montessori mobilyaları ile düzenleyebileceğin ve hangi materyalleri kullanabileceğin hakkında vereceğimiz bilgileri kaçırma!

 

 

1. Bu dekorasyonda en önemli parça, Montessori yatakları!

 

 

Montessori yatakları, alışılmışın dışında bir yatak çeşididir. Bir yer yatağı görünümündeki bu yatakların amacı ise, çocuğunun kimsenin yardımı olmadan yatağına yatabilmesi ve kalkabilmesini sağlamak. Bu yatakların bir diğer güzelliği ise, çocuğunun yataktan düşme ihtimalini en aza indirgemesidir. Estetik ve basit tasarımları olan bu yatakları çeşitli argümanlarla örneğin; renkli ışıklar ve oyuncaklarla süsleyebilir çocuk için daha eğlenceli bir hale getirilebilir.

Çocuğun kendi kendine yetebilmesi dedik, öyleyse koca dolaplar ortadan kalkmalı! Bu yöntemde kullanacağın Montessori dolap seçimin çocuğunun boyuna uygun, erişebileceği boyutlardan olmalı. Çocuğun eşyalarını bu dolaplara zorlanmadan, başka birine ihtiyaç duymadan koyabilmeli.

 

 

2. Her şey çocuğunun boyuna göre!

 

Çocuğun kendi kendine yetebilmesi dedik, öyleyse koca dolaplar ortadan kalkmalı! Bu yöntemde kullanacağın Montessori dolap seçimin çocuğunun boyuna uygun, erişebileceği boyutlardan olmalı. Çocuğun eşyalarını bu dolaplara zorluk çekmeden ve başka birine ihtiyaç duymadan koyabilmeli.
Çocuğun kendi kendine yetebilmesi demiştik, öyleyse büyük dolaplar ortadan kalkmalı! Bu yöntemde kullanacağın dolap seçimin çocuğunun boyuna uygun, kolayca erişebileceği boyutlarda olmalı. Çocuğun eşyalarını bu dolaplara zorlanmadan, kendisi koyabilmeli.

 

 

 

3. Rafları Aşağıya İndiriyoruz!

 

Montessori çocuk odası dekorasyonunun önemli bir parçası da, genellikle odaların tepelerine kondurulan rafların aşağı inmesi. Çocuğunun oyuncaklarıyla oynadıktan sonra raflarına kendi çabalarıyla yerleştirmesi için bu raflar da kendi boyuna uygun yükseklikte olmalı. İşi bittikten sonra oyuncakları yerine koyması, Montessori eğitiminin bir parçasıdır.

 

4. Minyatür Masa ve Sandalyelerde Oturmak

 

Montessori eğitiminde bazı etkinlikler masa başında yapılıyor. Resim yapmak, zeka geliştirici obje oyunları oynamak gibi etkinliklerin, yine çocuğun tarafından kolay ve rahatça gerçekleştirilmesi için küçük ve çocuğunun boyutlarına uygun masa ve sandalyeleri seçmelisiniz.


5. Karmaşa Yok!

 

 

Montessori yöntemi eğitimi temelinde sadelik vardır. Bu nedenle çocuğunun odasını karmaşadan kurtarmanız gerekiyor. Karmaşa, çocuğun dikkatini dağıtır. Özellikle oyuncaklarını muhakkak gruplandırın ve aynı gruptakileri bir araya toplayın. Bunun için büyük ve kapaklı raflar tercih edebileceğin gibi, karton, ahşap kutular ve oyuncak sepetleri de tercih edebilirsiniz.

 

6. Oyuncak ve Basit Düşünme

 

Montessori oyuncakları, öncelikle ve kesinlikle çocuğunun duyu organlarına hitap etmeli. 0-3 yaş arası çocuklarına, sesli, aynalı ve muhakkak ahşap oyuncaklar seçmelisiniz. İlerleyen yaşlarda beyin gelişimine katkıda bulunacak yapbozlar, sayılı, yazılı, büyüklük ve küçüklük ayrımını yapabileceği oyuncaklar seçmelisiniz.

 

7. Banyoyu Çocuğun Odasına Taşıyın

 

Eğer imkanın varsa, çocuğunun kendi kendine rahatça kullanabileceği ve boyuna uygun klozet ve lavaboları banyonda kullanabilirsin. Bu Montessori yöntemi içinde önemli bir konudur ancak herkesin bunu gerçekleştirme imkanı olmuyor.